Zdravé struky, šťastné krávy, šťastní chovatelé

Hyperkeratóza skotu: co to je a jak ji detekovat!

Hyperkeratóza: další slovo, které se často používá, když mluvíme o dojení; ale víme, co to vlastně je? Hyperkeratóza strukových zakončení je zbytnění kůže, která lemuje strukový kanálek a obklopuje vnější strukový otvor. Je to normální fyziologická reakce na síly působící na pokožku struku během dojení, ale musí být udržována pod kontrolou.

Poprvé byla hyperkeratóza definována a detekována jako nemoc skotu ve 40. letech 20. století ve státě New York; během 7 let se nemoc objevila ve 32 státech. Nejsou k dispozici žádné přesné údaje o rozsahu produkčních ztrát způsobených touto nemocí, ale odhady se pohybují mezi 2 až 4 miliony dolarů za těchto 7 let. Kromě ztráty produkce došlo v průběhu 7 let také ke ztrátě v odhadované výši 4 miliony dolarů způsobené úmrtím skotu v důsledku nemoci a porážkou.

Příznaky a léze hyperkeratózy přesahují zatvrdnutí kůže, a to v nejhorších případech; mohou být detekovány nadměrnou tvorbou slin a slzením, anorexií, těžkým průjmem a mastitidou. Příčina hyperkeratózy je multifaktoriální: je často spojena s chladným počasím, nesprávným používáním dezinfekčních prostředků, nesprávným nastavením dojicího stroje (což vede k pře-dojování), nedostatečnou fází masáže během dojení nebo nedostatečným uvolňováním mléka, v některých případech může být dokonce způsobena klouzáním/šplháním návlečky po struku.

Prevence hyperkeratózy: stanovení kondice struků

Pokud vás zajímá, zda je špatný stav struků na vaší farmě problém, prvním krokem je stanovení kondice strukových zakončení vašeho stáda. Přestože je malé množství hyperkeratózy nevyhnutelné, ujistěte se, že své krávy hodnotíte dostatečně často, aby zůstala hyperkeratóza pod kontrolou. Pokud má velké množství krav ve vašem stádě (přibližně >20%) skóre vyšší než dvě, je třeba jednat. Ale co přesně je kondice struků? Hodnocení struků může pomoci identifikovat krávy náchylné k mastitidě díky stavu strukových zakončení. Existuje mnoho pokusů o nalezení dokonalého systému hodnocení zdraví struků pro dojnice. Obecně uznávaný systém bodování však hodnotí stav struků na stupnici od nuly do čtyř, přičemž ten, který bereme do úvahy, je zjednodušený systém čtyřbodového hodnocení schválený institucí International Teat Club.

Stav struků 1 – Normální (Normální konec struku bez kroužku kolem strukového kanálku.)

Stav struků 1 – Normální (Normální konec struku bez kroužku kolem strukového kanálku.)

Stav struků 2 – Hladký (Hladký vyvýšený nebo mírně drsný prstenec bez keratinových zatvrdlin.)

Stav struků 2 – Hladký (Hladký vyvýšený nebo mírně drsný prstenec bez keratinových zatvrdlin.)

Stav struků 3 – Drsný (Vyvýšený zdrsněný prstenec s izolovanými zatvrdlinami starého keratinu sahajícího 1-3 mm od otvoru. Možné zhroucení integrity epitelu.)

Stav struků 3 – Drsný (Vyvýšený zdrsněný prstenec s izolovanými zatvrdlinami starého keratinu sahajícího 1-3 mm od otvoru. Možné zhroucení integrity epitelu.)

Stav struků 4 – Velmi drsný (Vyvýšený prstenec s drsnými zatvrdlinami starých zbytků keratinu sahajících >4 mm od strukového otvoru. Okraj prstence je drsný a popraskaný.)

Stav struků 4 – Velmi drsný (Vyvýšený prstenec s drsnými zatvrdlinami starých zbytků keratinu sahajících >4 mm od strukového otvoru. Okraj prstence je drsný a popraskaný.)

Cílové skóre ve stádu je <5% stav č. 4 a <15% č. 3, protože to jsou kategorie, které mohou zvýšit intramamární infekci jako je mastitida (další informace naleznete v našem blogu o mastitidě). Hodnocení struků, stejně jako jakýkoli jiný systém bodování, je nejlépe provádět důsledně, se stejným individuálním hodnocením celého stáda pokaždé, je-li to možné, protože to zajišťuje konzistentní výsledky a pomáhá sledovat trendy ve výsledcích.

Chtěli byste se dozvědět více nebo dokonce použít tento praktický systém bodování jako prostředek prevence hyperkeratózy? Pokud ano, podívejte se na rady, které doporučuje databáze National Teat health:

  • Používejte rukavice a pravidelně je čistěte. To pomáhá zabránit šíření bakterií.
  • Při bodování použijte baterku. To poskytuje jasnější obraz a urychlí proces.
  • Hodnoťte struky ihned po dojení. V tomto okamžiku jsou čisté a dobře vidět.
  • Dipy a další prostředky mohou zakrýt skutečné problémy.
  • Otřete všechny kapičky mléka ze struku. To odstraní zmatek a umožní vám lépe se rozhodovat.
  • Skórujte všechny čtyři struky. Hodnocení všech struků poskytne důkaz, který určí, zda je určitý problém izolován od jedné strany nebo čtvrtiny.

Zůstaňte s námi a sledujte náš další příspěvek, abyste se dozvěděli více o některých hlavních faktorech zodpovědných za vypuknutí hyperkeratózy. Pamatujte: pokud znáte příčiny, víte, jak s nimi bojovat.

Literatura:

BOVINE HYPERKERATOSIS (X-DISEASE): A REVIEW WILLIAM HANSEL AND KENNETH I~CENTEE Colleges of Agriculture and Veterinary Medicine, Cornell University Ithaca, N. Y.

MSDVET MANUAL - Diseases of bovine teats

www.teathealth.com/howtoscore.asp

Mein et al. AABP-NMC International Symposium on Mastitis and Milk Quality in Vancouver, BC, Canada, September 13-15,2001

Ghislain Coppejans “Mastitis & Teat evaluation” presentation.

 

Zdroj: https://www.milkrite-interpuls.com/ (online, 16/3/2020)