Střípky z farmy

Jednoduchá praxe, která ovšem není stále zcela běžná ve všech českých provozech.

Bakterie Staphylococcus aureus je běžným původcem klinických i subklinických mastitid u mléčného skotu. Infekce způsobená touto bakterií je rovněž velmi složitá z hlediska kompletního vyléčení. Teoretici ze státní univerzity Virginia Cooperative Extension sdílí některé praktické a jednoduché tipy, jak zmírnit dopad stafylokoka ve vašem stádě.

Prevence musí začít dlouho před příchodem krávy na dojící stání. Telata, která dostávají kontaminované mléko, mohou poskytnout bakterii útočiště až do doby, než se otelí, kdy se následně mastitida projeví. Je-li kráva infikována stafylokokem, její kolostrum i mléko by mělo být vylito.

Protože stafylokok kolonizuje ruce, nošení čistých jednorázových rukavic napomáhá zastavení přenosu bakterie z lidí na zvířata. U chronicky nemocných krav se doporučuje změna nového páru rukavic před prací a po práci s těmito zvířaty pro zabránění infikování zdravých krav. Mimo udržování čistých rukou napomáhá používání jednorázových utěrek tomu, aby se co nejméně krav vystavovalo riziku infekce. Používání kvalitního dipu po dojení taktéž pomáhá zabránit novým infekcím.  

 

Zdroj: Hoard's Dairyman (online 12/2/2017; www.hoards.com)